34,3536
-0.05%36,3424
-0.02%2.825,17
-0,63%9300.3
-0,63%KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak üzere 2018 yılında başlatılan ve ilk beş yılında 43 bin KOBİ’ye ulaşan Dijital Anadolu Projesi, ‘nitelikli dijital dönüşüm’ teması ile başladığı altıncı yılının ikinci buluşmasını Van’da gerçekleştirdi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) önderliğinde, Akbank ve Siemens iş birliği, Lenovo çözüm ortaklığı ile gerçekleştirilen etkinliğin ev sahipliğini ise Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’u kapsayan bölgede faaliyetlerini sürdüren Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) üstlendi. Etkinliğe proje paydaşları, iş dünyası örgütlerinin temsilcileri ve iş insanları katılım gösterdi.
Süleyman Sönmez: “Verimlilik büyük işletmelerin de en büyük sorunlarından biri”
Etkinliğin açılışında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, ikiz dönüşüm olarak adlandırılan dijitalleşme ve yeşil dönüşümün birbiriyle iç içe geçtiğini söyleyerek, “Bugün yeşil dönüşümden bahsettiğimizde içinde dijitalleşmeyi de barındırıyor. Dijital dönüşüm olmazsa yeşil devrimin beslenmesi mümkün değil” dedi. Başta dijitalleşme olmak üzere ikiz dönüşümün verimliliğe etkilerine değinen Sönmez şöyle devam etti; “Ülkemizde hem çalışanlarımız hem de işverenlerimiz pahalılık ve maliyetler gibi mevcut süreçlerden memnun değilse burada esas sorun verimlilik düzeyimizdedir. Bugün büyük işletmelerin ortalama iş gücü verimliliği mikro işletmelerin yaklaşık 5,5; küçük işletmelerin ise yaklaşık 2,3 katı. Aradaki bu fark, istihdam ve yaratılan işlerin verimlilik düzeyinin düşük olduğunu gösteriyor. Verimlilik sadece KOBİ’lerimizin değil son dönemde büyük firmalarımızın da en önemli sorunu. İSO 500 listesinde yer alan firmalarımızın verimliliğinde de son 5 yılda yüzde 8’lik bir kayıp yaşandığı görülüyor. Ekonomimizin bu ciddi verimlilik sorununu ikiz dönüşümle aşabilir, bu sayede yüksek katma değerli refah düzeyine ulaşabiliriz. İkiz dönüşümde de yola çıkış anahtarımız dijitalleşmedir. Bu nedenle teknolojiyi kullanmayı, teknolojiyi içselleştirmeyi ve teknolojik devrime hazırlanmayı KOBİ’lerimize aşılamamız gerekiyor.”
Dijital Anadolu Projesi’nin yeni dönemi hakkında da bilgi veren Sönmez, “Projemizin yeni döneminde tıpkı ilk dönemde olduğu gibi dijitalleşme ile yeni tanışan KOBİ’leri desteklemeye devam edeceğiz. Ancak bununla birlikte dijital dönüşüm ile tanışmış KOBİ’lerimize nitelikli dijital dönüşümü anlatacağız. Bu kapsamda veri analitiği, yapay zeka, robot teknolojisi ile üretim-yönetim-nitelikli insan kaynağı gibi süreçlere odaklanıyoruz” diye konuştu.
Cemre Bozer: “KOBİ’ler için avantajlı paketler oluşturduk”
KOBİ’lerin dijitalleşme odağında hedeflerini gerçekleştirme sürecinde ihtiyaç duydukları finansal kaynağı yaratmak için çalıştıklarını belirten Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Müdürü Cemre Bozer, “Pandemi sonrası müşterilerimizin ihtiyaç, tüketim ve davranışlarında değişim gözlemliyor, bu dönemde dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz bire bir deneyimliyoruz. Bu kapsamda işlerini hızlandırmalarına yönelik çözümler geliştiriyor, yeniliklere imza atıyoruz. Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ile birlikte müşterilerin ihtiyaçlarına göre bankacılık ürünleri ve bankacılık dışı avantajlar içeren paketler oluşturup, bu paketleri mobil kanaldan hızlı bir deneyimle kesintisiz olarak alabilmelerini sağladık. Ayrıca KOBİ’lerimizin finansal farkındalıklarının artırılabilmesi ve işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetebilmeleri için Akıllı Finans Teknolojisi ürününün entegrasyonunu gerçekleştirdik. Bu teknoloji sayesinde de KOBİ’ler günlük finansal işlemlerini, geçmiş ve gelecek nakit akışlarını grafikler üzerinden izleyerek finansal takvimlerini çok daha kolay yönetebiliyor. Sağladığımız teknolojik kolaylıkların yanı sıra Akbank Dönüşüm Akademisi ile KOBİ’leri finansal, dijital ve yeşil dönüşüm konusunda harekete geçirecek eğitimlerle buluşturarak onlara bu dönüşüm yolculuklarında eşlik ediyoruz” şeklinde konuştu.
Mert Ulaş: “İşletmelerin rekabetçiliğini ‘veri’ belirleyecek”
Günümüzün piyasa koşullarında rekabetçiliği etkileyen çok fazla faktör olduğuna vurgu yapan Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş, “Artık sadece iş gücü ve malzeme maliyetleri yönünden rekabetçi olmak yeterli olmuyor. Üretimde verimlilik, esneklik, çok kısa sürede yeni bir ürünü piyasayla buluşturabilmek, sürdürülebilirlik ve ürünü doğru zamanda, doğru pazarlara sunabilmek KOBİ’leri pazarda rekabetçi kılacak faktörler arasında. Tüm bunları yapabilmek için ise en temel ihtiyacımız veri. Özellikle veri analitiği, dijital dönüşüm sürecinde işletmelerin verimliliğini etkileyen en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Çünkü dijital dönüşüm ile toplanan verilerin anlamlandırılarak işletmelerin tüm süreçlerinde entegre şekilde kullanılması önümüzdeki yıllarda rekabetçiliği belirleyecek. Siemens Türkiye olarak TÜRKONFED’in Türk sanayisinde dijital dönüşümü hızlandırma çabalarını uzun süredir takdirle izliyoruz. Biz de teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanındaki tüm birikim ve çözümlerimizi KOBİ’lerin dijital dönüşümünü hızlandırmak ve desteklemek üzere sunmaya hazırız. Bu çerçevede geliştirdiğimiz Siemens Xcelerator platformu ile KOBİ’lerimiz hem hızlı hayata geçebilecek, etkisi kanıtlanmış dijital çözümlere ulaşabilecek hem de eğitim, danışmanlık ve iş birliği fırsatları yakalayabilecek” açıklamasında bulundu.
Müslüm Erbay: “Dijital dönüşüme ilgisiz kalma lüksümüz yok”
Kas gücünden yapay zekaya dünyanın büyük bir paradigma değişikliği yaşadığını belirten DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay şunları söyledi: “Küresel rekabette teknolojiyle birlikte yaşanan paradigma değişikliği, bölgemiz için hem bir risk hem de fırsat teşkil ediyor. Çağa ayak uyduramayan işletmelerin sürdürülebilirliği imkansız görünüyor. Zamanında aksiyon alan, stratejilerini oluşturan işletmelerin rekabetçilikte öne geçtiğini biliyoruz. KOBİ’lerimizi geleceğe taşımak adına dijital dönüşüm artık bir gerekliliktir ve ilgisiz kalma lüksümüz yoktur. Çünkü dijitalleşen KOBİ’lerimizin kentimizi ve bölgemizi geleceğe taşıyacağına inanıyoruz. Gelinen noktada dijitalleşme, işletmelerin küresel dünyaya uyum sağlamasını da vazgeçilmez hale getirmiştir.”
Erol Bilecik: “Türkiye’nin ekonomik büyümesinin itici gücü dijitalleşme olacak”
Etkinliğin özel konuk konuşmacısı ise Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve 2017-2018 Dönemi TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik oldu. “İş Dünyasının Dijital Dönüşüm Vizyonu” temalı bir konuşma yapan Bilecik, Türkiye’nin küresel rekabette hak ettiği ve layık olduğu konuma ulaşması için teknolojiyle güçlenmesinin şart olduğunun altını çizerek, “İş dünyasında en büyük rol ise hiç tartışmasız KOBİ’lerimize düşüyor. KOBİ’lerimiz teknolojiyle güçlendikçe Türkiye dijital dönüşümde muazzam yol katedecek. Son beş yılda, Türkiye’deki firmalar dijital teknoloji kullanımında ilerleme kaydetse de Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla yeni teknolojilerin kullanımında geriden geliyoruz. Şirketlerin dijitalleşmesi ile ortaya çıkabilecek etkiler ve dijital sektörlerin büyüme potansiyeli, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ekonomik büyümesinin itici gücü olacak. Cumhuriyetimizin 100. yılını coşku ve gururla kutladığımız bu yıl, çok önemli bir sene. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına teknolojide ilerleyerek, dijital dönüşümde güçlü adımlar atarak iddialı bir şekilde başlamamız çok önemli. Gelecek, istediğimiz gibi değil; uğraştığımız gibi olur” dedi.
KOBİ’lere özel dönüşüm panelleri
Dijital Anadolu Projesi etkinliği açılış konuşmalarının ardından paneller ile devam etti. Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Müdürü Cemre Bozer’in moderatörlüğündeki “KOBİ’ler için Dijital Bankacılık Çözümleri” panelinde Figopara CSO Gökalp Yanıkçı, Usersdot Kurucu Ortağı ve CEO Şevin Ballıktaş, Usersdot Kurucu Ortağı ve CTO Gökalp Caymaz ve Akbank Dijital Bankacılık Pazarlama Müdürü Türker Biliroğlu konuşmacı olarak yer aldı.
TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Başkanı Öner Çelebi’nin moderatörlüğünü üstlendiği, TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Oğuz Eryurt, Siemens Türkiye Dijital Dönüşüm Projeleri Ülke Yöneticisi Kaan Tunçbilek, Vodafone IoT ve Yeni Nesil Çözümler Satış Müdürü Kadir Bozca’nın konuşmacı olrak yer aldığı panelde ise “Sanayide Dijital Dönüşüm” ele alındı.
Van tarımı ve sanayisi değerlendirildi
Dijital Anadolu Projesi’nde bu dönem itibarıyla etkinliğin yapıldığı il özelinde farklı konular ele alınıyor. Bu kapsamda etkinlikte “Van’da Tarım ve Sanayinin İkinci Yüzyıl Dijitalleşme Yolculuğu” konuşuldu. TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Başar Ceylan’ın moderatörlüğündeki panele Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Türkay Özbek, Van 100.Yıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Semra Demir, Van KOSGEB Konuşmacısı Endüstri Mühendisi Mehmet Ali Arvas, DAKA Bölgesel Kalkınma Uzmanı Ayşe Kübra Demirel Cümandür, Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Feyat Gültepe ve Van Tarım Orman İl Müdürlüğü Proje Koordinatörü Yusuf Taşkın katıldı.
Etkinlikte Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu “İşletmeler için Dijital Dönüşüm ve Katkıları” başlıklı bir konuşma yaparken, TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Ümit Öncel ise Networking Etkinliği düzenledi.
KOBİ’ler için değer yaratan dijital stratejiler
Dijital Anadolu Projesi ilk beş yılda fiziki ve çevrim içi ortamda 43 bin KOBİ’ye ulaştı. Yapılan araştırmalar ve hazırlanan raporlar ile henüz dijitalleşmenin ilk fazında olan KOBİ’lerin bu alandaki farkındalığının artmasına katkı sağlandı. Yeni dönemde ise KOBİ’lerin yüzde 70’inin ilk beş yılda, yüzde 90’ının ise ilk on yılda kapandığından hareketle nitelikli dijital dönüşüme odaklanıldı. Bu kapsamda KOBİ’lerin dijitalleşme için teknoloji kullanmanın ötesine geçip, bu teknolojilerin işletmelerinin ihtiyaçlarına özel ve hedeflerine uygun olarak nasıl adapte edilebileceklerinin yollarının anlatılması amaçlanıyor. Veri analitiğinden dijital dönüşümün finansmanına kadar uzanan geniş bir çerçevede geliştirilen proje ile işletmelerin uzun vadeli hedeflerini destekleyen ve değer yaratan bir dijital strateji oluşturulmasına da katkı sunulacak. Dijital Anadolu Projesi önümüzdeki aylarda Denizli’de düzenlenecek etkinlik ile devam edecek.
ELAZIĞ
14 Kasım 2024EKONOMİ
14 Kasım 2024GENEL
14 Kasım 2024ELAZIĞ
14 Kasım 2024EKONOMİ
14 Kasım 2024ELAZIĞ
14 Kasım 2024EKONOMİ
14 Kasım 2024